ASMR kan gøre dig mindre ensom

Af Rikke Engsig Nielsen

Foto er taget fra Youtube-videoen, der er linket til her i artiklen.

En ung kvinde holder et stort duftlys op og tapper let på glasset med sine lange lyseblå negle. Hun hvisker afdæmpet: ”This candle smells so good” og holder lyset helt tæt på kameraet.  Hun tapper let på metallåget, hvorefter hun med en langsom bevægelse tænder for en tændstik og hvisker: ”Okay, let’s just light her up”. Mikrofonen opfanger hver en lyd fra kvindens langsomme bevægelser og stille hvisken. Kvinden i videoen kalder sig ”ASMR Darling”, og hun har 2,5 millioner følgere på YouTube. 

I kommentarfeltet skriver hendes følgere, at videoerne hjælper dem med at falde i søvn, få ro i sindet og lindre både psykiske og fysiske sygdomme. Medieforsker Helle Breth Klausen har undersøgt ASMR-fænomenet, og hun skriver i sin forskning, at videoerne faktisk kan opleves som en slags intimitet på afstand. Hun mener, at ASMR kan bruges til at mindske den ensomhed og hudsult, som du måske oplever under coronakrisen.

Hvad er ASMR-fænomenet?

ASMR står får Autonomous Sensory Meridian Response, hvilket betegner en prikkende, behagelig fornemmelse i kroppen, som kan opstå, når man lytter til små, afdæmpede lyde. Denne følelse kaldes også for ”tingles” og kan blandt andet komme ved lyden af stille hvisken, rolig knitren, ”tapping” med fingerspidser eller negle, hårbørste, der trækkes langsomt gennem håret eller mennesker, som spiser.

ASMR bliver primært dyrket online gennem videoer af alle afskygninger, som blandt andet findes på YouTube. Her kan du finde ASMR-videoer om alt fra spisning, modellervoks, sminkning, hårvask og rollespil, som alle har til formål at udløse ”tingles”.

ASMR får din hjerne til at gå i dvale

Helle Breth Klausen sammenligner effekten af ASMR med at dét at tælle får for at falde i søvn. Hun skriver i sin forskning, at ASMR kan få dig til at slappe af, fordi din hjerne skal fokusere så intenst på videoens lyde. Når man ser ASMR, skal man altså koncentrere sig om noget så simpelt, at man får hjernen til at forstå, at den skal gå i dvale.

ASMR-videoer kan faktisk også ændre din hjerneaktivitet og hjerterytme. Et britisk studie viser, at ASMR får din hjerneaktivitet til at minde om den aktivitet, der sker, når der bliver draget omsorg for dig – for eksempel når du bliver krammet eller kløet på ryggen. Her udskilles hormonerne dopamin, oxytocin og endorfiner, som giver dig en afslappet og behagelig fornemmelse i kroppen. På den måde kan videoerne give en fysisk, næsten sanselig effekt.

Lyd som en fysisk berøring

Man kan næsten mærke lyden – som var det en berøring. Faktisk kan videoerne give dig en oplevelse af, at personen i videoerne virkelig befinder sig i samme rum, som dig selv, skriver Helle Breth Klausen. Denne effekt skabes ved hjælp af indlevelse, 3D-lyd og visuel proximitet. Dermed kan ASMR også være med til at give dig noget af den intimitet og nærhed, som du måske savner i denne tid, hvor menneskelig kontakt begrænses.

Helle Breth Klausen skriver dog, at det ikke er alle mennesker, som oplever at blive afslappet af ASMR, og at nogle faktisk oplever et ubehag ved lydene. Det kan du kun finde ud af, hvis du prøver det. Men ifølge Helle Breth Klausen kan ASMR faktisk potentielt mindske din hudsult og ensomhed under coronakrisen.

One thought on “ASMR kan gøre dig mindre ensom

  1. Interessant fænomen og godt at koble det til den igangværende corona-situation. Det ville være oplagt at kontakte den citerede forsker for et interview. Hun befinder sig knap 300 meter længere oppe af Helsingforsgade på Institut for Medievidenskab. Overvej at præsentere forskeren mere detaljeret end blot som medieforsker. Du nævner flere steder, at hun “skriver i sin forskning”. Hvad betyder det? Er det publiceret forskning og i givet fald hvor? Husk at linke. Generelt er der mange muligheder for at linke i din artikel, fx til alle de medicinske betegnelser som dopamin og lignende. På samme måde med det britiske studie. Velfungerende rubrik – du kunne også have skrevet: “gør dig mindre ensom”. Det ser ud til, at I generelt have fravalgt underrubrikker på redaktionen? Overvej, om det er hensigtsmæssigt.

Comments are closed.