Af Joachim Krejberg Knudsen
Du skal læse denne artikel, hvis du vil vide noget om, hvordan sociale medier roder med din hjerne og hvilke negative konsekvenser det har for dig og vores samfund. Dokumentaren The Social Dilemma viser netop dét.
●●●●○ (4 af 5 stjerner)
Beskeden er klar i Netflix-dokumentaren The Social Dilemma. Sociale medier skubber dig ikke bare væk fra venner og familie, men kan i sidste ende tænde gnisten til en regulær borgerkrig.
Et rimeligt kontant rædselsscenarie, må man sige. Selvom dokumentaren til tider bliver en anelse for pædagogisk, så taler det faktisk også til dens fordel.
Den formår at formidle komplekse fænomener som søgemaskiners algoritmer og kunstig intelligens på en relaterbar måde. Vi følger en almindelig familie i hverdagen og ser hvordan deres telefoner opsluger deres liv.
Samtidig står tidligere medarbejdere fra de store tech-giganter såsom Facebook og Google frem og udlægger ildevarslende sandheder, om hvordan teknologien fungerer bag scenetæppet. De er skabt for at gøre dig afhængig og arbejder konstant på at få dig til at klikke lidt længere ned i det virtuelle kaninhul.
Du er produktet!
I begyndelsen af dokumentaren fastlår den noget åbenlyst, der alligevel er svært at forsone sig med. Virksomhederne lever af din data og målrettede annoncer mod dig. Det er dig, der er produktet.
Ved at få skuespillere til at arbejde i ”maskinrummet” og spille algoritmer, der skændes med hinanden, om hvilken video, du skal se efter den, du ser nu, får fænomenet menneskelige ansigter. Det dokumentariske greb er til at forstå, men man føler af og til, at man bliver talt en smule ned til, når de insisterer på at vise fænomenet på den måde.
Fordelen er klart, at personer i alle aldre og med varierende digital know-how, kan være med.
Massive konsekvenser
The Social Dilemma viser os to aspekter af vores afhængighed. På den ene side har det konsekvenser, når vi ikke kan koncentrere os ved middagsbordet eller i skolen, så snart notifikationerne bimler på telefonen. På et højere plan risikerer vi at splitte vores samfund ad.
Afslutningsvis skruer eksperterne på området op for alle dommedagsknapperne. Sociale medier er synderen for så meget misinformation og skøre konspirationer, at dialog kan blive umulig. Dokumentaren er bedst, når den maler med den helt brede pensel og går fra middagsbordet til voldelige gadeoptøjer.
Hvad enten du vil gå din egen virtuelle forfængelighed efter i sømmene eller har lyst til at lufte sølvpapirshatten og råbe op om dommedag, så er The Social Dilemma et godt sted at starte.