16-årige Aya fra Syrien: fester og hygger med danske venner uden alkohol

Af Julie Bang Christensen

Foto fra Ayas Facebook – Aya til venstre og hendes gode veninde Dagania til højre.

Aya har i sit korte liv allerede oplevet rigtig meget godt og skidt fra to verdener. Hun flygtede i 2015 fra borgerkrigen i Syrien, og kom til Danmark sammen med sin familie i januar 2015. Siden da har hun skulle finde en god balance mellem den arabiske kultur, som hun er opvokset med, og den danske kultur, som hun, i sine unge teenageår er blevet en del af.

                      “Jeg prøver at balancere mellem den arabiske og danske kultur. Når jeg er hjemme føler jeg mig mest knyttet til den arabiske kultur, og når jeg er sammen med mine danske venner, føler jeg mig mere knyttet til den danske kultur.”

Aya kommer fra en familie, som lever efter den muslimske religion. Det betyder, at hun blandt andet bærer tørklæde, faster når det er Ramadan og så drikker hun ikke alkohol. Men i hendes familie er det også vigtigt at integrere sig bedst muligt og være åben overfor den danske kultur. Det betyder, at Aya har mange danske venner, går til fester og følger med i de samme serier, som hendes danske veninder gør.

                 “Jeg læner mig meget op ad den danske kultur, da jeg støtter frihed blandt mennesker og ytringsfrihed – der er ikke nogen som skal bestemme over nogen. Men selvfølgelig har jeg de muslimske værdier med mig, da jeg selv er muslim, bærer tørklæde, og selv har valgt det.”

Ayas tilvalg og fravalg i begge kulturer

Hun tager det bedste med fra begge kulturer, og det betyder, at der i hver kultur er nogle ting, som hun ikke selv dyrker. Hun erstatter blandt andet øllen med Coca colaen, går hjem kl 00 i stedet for kl 03 til fester – “I den arabiske kultur, er det ikke normalt, at man fester til kl 03 om natten, så der tager jeg tidligere hjem, fortæller Aya.”Aya går i 2.g på Egå Gymnasium, og møder stor forståelse fra hendes venner og klassekammerater, når hun takker nej til en breezer og de klassiske morgenfester.

Omvendt er der også kulturelle og religiøse ting, som Aya går en stor bue udenom i den arabiske kultur efter, at hun er kommet til Danmark. Hun beder for eksempel ikke 5 gange om dagen, går ikke i moske hver fredag og går ind for ligestilling mellem mænd og kvinder.

Respekterer den danske åbenhed overfor sex og drenge

Når man spørger Aya, om der er en stor forskel mellem den arabiske og danske kultur i forhold til sex og drenge svarer hun “Der er stor forskel i forhold til det at have kærester og elske en anden, og dét at have sex i den danske- og arabiske kultur. Mine danske veninder fortæller meget åbent om sexrelaterede ting, som mine arabiske veninder aldrig ville sige. Og jeg accepterer og respekterer deres åbenhed, da det er den danske kultur.” Dog er det ikke Ayas ønske at gå med på den bølge, som også står i stor kontrast til det, som hun kommer fra.

Det store spørgsmål er så, om det egentlig er fedt eller nærmere frustrerende at leve mellem to kulturer på den måde, Aya gør. Men ifølge Aya er det helt klart en god ting!

                     “Så kan jeg have en god blanding, hvor jeg tager de bedste værdier fra begge kulturer,” siger Aya og griner.