Going vegan? Mød Morten og få inspiration til at starte din egen veganske rejse

Af Anne Straarup Iversen

//Foto: Unsplash

Morten er efter fire år stadig glad for sin beslutning om at blive veganer, selvom skiftet til en plantebaseret livsstil ikke kun byder på udfordringer med kosten

For fire og et halvt år siden tog Morten Falborg Nordström (28) en beslutning, der forandrede hans liv. Han besluttede, at han fremover ville leve som veganer.

Morten tog beslutningen om at leve vegansk, efter at han havde set en række dokumentarfilm om animalsk produktion. Dokumentarerne omhandlede blandt andet dyrenes vilkår i forbindelse med fødevareproduktion og kødindustriens indflydelse på klima og miljø.

”Jeg kunne herefter ikke finde undskyldninger for at undlade at leve vegansk, da jeg var i stand til at gøre det uden større besvær,” fortæller Morten.

Mange mennesker starter deres veganske rejse ud ved lidt efter lidt at frasortere animalske produkter i deres kost. Morten valgte i stedet at tage en kold tyrker. Han startede med at spise 100 % vegansk i én uge. Herefter levede han som vegetar i et halvt år, hvor han efterhånden satte sig ind i vegansk madlavning og den veganske livsstil. For fire år siden, i august 2016, var Mortens diæt fuldt ud plantebaseret.

Morten gør opmærksom på, at sundhed er et emne, man bør tage alvorligt, hvis man overvejer at skifte til en plantebaseret diæt. Han anbefaler derfor, at alle veganere – nye eller gamle – sætter sig ind i, hvordan man får dækket sine næringsmæssige behov gennem en plantebaseret kost.

Ifølge Morten er en forandring af ens kost dog ikke det eneste, en person skal vænne sig til, når han eller hun bliver veganer. Morten oplevede, at der også var nogle sociale udfordringer forbundet med forandringen. Han gør her opmærksom på, at der kan være mennesker, der synes, at den veganske livsstil er ”dum” eller ligefrem ”til grin”. Der kan således være en del modstand forbundet med at leve som veganer.  Det er noget, som en potentiel veganer er nødt til at tage med sig.

Morten er dog i dag – fire år senere – stadig glad for sit valg:

”Jeg lever sundere og mere i overensstemmelse med mine værdier om eksempelvis ikke at gøre andre ondt. Yderligere har det også åbnet mit perspektiv. Jeg er blevet mere opmærksom på miljø- og klimakatastrofen, på udnyttelse og misbrug af mennesker, racisme, sexisme og så videre.” udtaler Morten.

For Morten har den veganske livsstil altså fungeret som et positivt springbræt, der har gjort ham mere opmærksom på samfundet på et generelt plan.

”Jeg er blevet mere kritisk overfor systemet, da jeg nu er blevet opmærksom på, at der sker mange forfærdelige ting, som man tidligere ikke har været klar over.” tilføjer Morten.