Drømmepop er candyfloss for dine ører: fem albums du skal lytte til dette efterår

Af Damla Erdölek 

Cocteau Twins ”Heaven or Las Vegas” (1990)
Dette album fyldte 20 år denne september. Det skotske band Cocteau Twins blander elektroniske beats med en til tider vildt skinger vokal, og på andre tidspunkter er den silkeblød. De hurtige trommer giver dig lyst til at danse, og guitaren, der skriger, får dig til at græde. Denne musikalsk ambivalente produktion kan rumme alle menneskelige følelser. Lyt til det, når du har kærestesorger eller løber en tur. Den fungerer. Tekstuniverset er finurligt og nærmest uforståeligt i vokalen, der fungerer som et instrument. 

Start med at lytte til åbningsnummeret ”Cherry-coloured Funk” og bliv opslugt af Liz Frasiers særligt hypnotiserende stemme.

My Bloody Valentine ”Loveless” (1991)
Dette ikoniske album af det irske band, har fyldt alle alternative unges ”spilleliste” (dem havde man altså ikke på samme måde) i 90’erne. Loveless’ vanvittigt sprudlende tempo og støjende kompositionen blandet med vokalen, som er frustrerende indadvendt, udgør et perfekt album til de angstfyldte coronadage. Sæt Loveless albummet på, luk øjnene og drøm dig væk til din ultimative rejsedestination. 

Start med at lytte til ”When You Sleep”. Det er medrivende, hurtigt og sjæleskærende. Jeg får personligt lyst til at danse som aldrig før, mens jeg tuder, når jeg lytter til dette nummer.

Warpaint ”Warpaint” (2014)
Denne amerikanske gruppe, der udelukkende består af kvinder, vil ikke kaldes en kvinderockgruppe. De er særlige indenfor deres genre og ikke på grund af deres køn. 
De leger med temposkift både musikalsk og vokalmæssigt. Deres fades går fra voldsomme trommespil til enstemmig skønsang. 
Deres musik er en slags revolutionær slagsang, som giver nul fucks for, hvad kvindelige musikere bør synge om og hvordan. 

Lyt og se denne musikvideo, som er et mashup, der bliver du introduceret for Warpaint på den helt rigtige måde. Den starter med det rebelske nummer ”Disco//Very” og fader ind til det mere dybfølte nummer ”Keep it Healthy”


Sigur Rós ”Takk…” (2005)

Islandske Sigur Rós kan noget helt særligt, som de virkelig får slået fast med albummet ”Takk…”. Vi snakker de helt store armbevægelser musikalsk til de helt skrabede fløjtenoter. ”Takk…” er på islandsk, så medmindre du forstår sproget, vil forsangerens stemme udelukkende fungere som et instrument, og det gør det virkelig godt. Deres tekstunivers er blandt andet inspireret af den islandske natur, og de er kritiske overfor forbrugerismen. 

Lyt til nummeret ”Sæglópur”, som har den smukkeste beroligende intro, som langsomt vokser sig større og større. Sangen får én til at tænke på paradis og dommedag på samme tid, hvilket er stærkt imponerende. 

Beach House ”Bloom” (2012) 


Den amerikanske duo Beach House benytter kneb fra dramaturgiens verden i deres musikalske udfoldelse. Forsangerens androgyne stemme passer deres melankolske univers til perfektion. Deres tekster er teatralske og fortæller en historie. Ligeså gør musikken på en lidt drillende modsatrettet måde, som efterlader dig halvforløst. 
Dette er sikker drømmemusik. Du kan blot lukke øjnene og høre en hel historie udspille sig i din trommehinde. 

Lyt til ”Wishes” og forstil dig, at verdenssituationen var en anden. Denne sang er en hyldest til drømmere, dem der vil mere – men også til dem, der ikke tør.