Corona udfordrer elevernes trivsel og fredagsfesterne på Sct. Knuds Gymnasium

Af Karen Grønning Mikkelsen 

”Elevernes trivsel er blevet væsentligt dårligere her under corona” fortæller studievejleder Nicolai Weile på Sct. Knuds Gymnasium i Odense.  Eleverne har fysisk undervisning, men de skal blive i samme klasselokale hele dagen. Normalt spiser alle 800 elever i gymnasiets store kantine, men på grund af corona har klasserne kantinen på skift i tre uger. Udvalgte klasser må spise i kantinen ved de borde, som ikke er tapet ind i rød gaffatape. De resterende klasser skal blive i deres klasselokale og holde deres frokostpause.

”Det er fuldt forståligt, at eleverne føler deres frihed er taget fra dem, når de er i skole” fortæller Nicolai Weile.  På Sct. Knuds Gymnasium har alle klasser to teamlærere, som har ansvar for at styrke klassens sociale trivsel såvel som de individuelles trivsel. Det bruger lærerne meget tid på lige nu ”Derudover snakker lærerne sammen på kryds og tværs om, hvordan klasserne har det, og hvad de som undervisere kan gøre for at optimere elevernes hverdag”

Gymnasiet nåede heldigvis at afholde deres års idrætsdag før regeringens forsamlingsforbud trådte i kraft, men dette års musical bliver i år streamet ud til publikum.  Alle gymnasiefesterne er for nu aflyst, hvilket virkelig tærer på eleverne. De savner fredagsfesterne. Studievejleder Nicolai Weile fortæller, at eleverne på grund af corona holder mindre sammenkomster derhjemme, og det skaber konflikter og kliker, fordi nogle elever ikke bliver inviteret med, og føler sig holdt udenfor. 

Det er endnu ikke forsøgt at afholde sociale sammenkomster over Teams eller Zoom for eleverne, efter forsamlingsforbuddet blev meldt ud den 23. oktober 2020. Men før forsamlingsforbuddet afholdt Sct. Knuds Gymnasium en fredagsbar i forsøg på at samle eleverne. I oktober har elevrådet pyntet skolen op til Halloween og alle 33 gymnasieklasser skar samme dag, men hver for sig, et græskar ”Det var en god dag, med en dejlig stemning og masser af håndsprit” fortæller Nicolai Weile. 

Selvom der er nogle lyspunkter i elevernes dagligdag, er hverdagen hård for mange af Sct. Knuds Gymnasiums elever ”Eleverne dropper ikke ud, men der er markant flere af vores elever, som kæmper med depression, angst, og spiseforstyrrelser” uddyber Nicolai Weile. 

Udover uvisheden om, hvornår gymnasiefesterne opstår igen, afventer eleverne spændt deres standpunktskarakterer, som gives i denne weekend ”Eleverne er spændte og giver i denne uge lektierne en ekstra skalle. ”Det plejer eleverne altid at gøre inden standpunktskarakterer gives, det er en ting, som altid er, som det plejer at være”