Vil du også have en bid af kagen?

Af Anne Sofie Damgård Andersen  

Foto: Egen redigering af Den Store Bagedyst kogebog, sæson 5

”Klar, parat, bag!” Disse ord klinger efterhånden genkendeligt i danskernes ører efter nu ni sæsoner med Den Store Bagedyst. Ordene strømmer ud af munden på værten Timm Vladimir uge efter uge, inden de ti amatørbagere skal påbegynde de udfordrende bagværkskonkurrencer.

Tv-programmet er et af DR’s helt store tv-succeser, der lørdag efter lørdag formår at samle omkring en million danskere foran flimmerkassen i allerbedste sendetid.

Men hvorfor er vi egentlig så begejstrede for at se på andre, der kreerer snorlige chokoladesnirkler og ruller pastelfarvet fondant ud? Jo, nu skal du høre.

”For mig er det nostalgisk at se Den Store Bagedyst, fordi det minder mig om noget hjemmeligt, hyggeligt og ikke mindst traditionelt,” siger 24-årige Frida Ørberg, som har fulgt med siden tv-programmets spæde start. ”Jeg bliver simpelthen i godt humør af at se det, fordi musikken er glad, farverne er glade og de medvirkende er glade,” fortsætter hun.

Ganske vist er der et konkurrenceaspekt på spil med store følelser og nederlag og sejre. Men hey, det værste der kan ske er, at deltagernes kager brænder på eller at moussen ikke har sat sig. Alligevel kan udfordringerne bringe både sved og gråd frem hos deltagerne.

Her er det en kunst at kunne gennemføre, selv når det ikke altid går som planlagt.  

Frida elsker selv at bage. Særligt har hun en forkærlighed for kanelsnurrer (Foto: Anne Sofie Damgård Andersen)

En bred palette af danskere

”Det er fedt og inspirerende at se, hvordan nogle mestrer udfordringerne fuldstændigt, men også sjovt at se på dem, der rent faktisk begår fatale fejl,” fortæller Frida fnisende.

På den måde bliver Den Store Bagedyst et underholdende afbræk fra hverdagen, hvor seerne får lov til læne sig tilbage, mens de medvirkende løber rundt i teltet og sveder over bagetid og chokoladetemperering.

Et stykke kage på tallerkenen hører sig til, når Frida ser den Store Bagedyst.

”At se Den Store Bagedyst uden at spise kage til er lidt som at have sex uden orgasme. Der ville bare mangle noget. Og det er som om, at det er mere okay at spise kage, fordi de også gør det i programmet,” siger Frida.

De søde sager bliver ofte forbundet med en form for synd, men her formår amatørkonditorprogrammet at flytte fokus væk fra sundhed til kreativitet og håndværksmæssig kunnen.

Programmets cast er ligeligt fordelt mellem kvinder og mænd, men på tværs af alder og personlighed. Der er således plads til alle, ung som gammel, feminin som maskulin. ”Det fremstår mangfoldigt, og vi lærer deltagerne gradvist bedre at kende, lidt ligesom at følge med i en serie,” fortæller Frida.

Den Store Bagedyst skaber således en særlig oplevelse gennem et underholdningsformat. Og det må siges at være opskriften på seersucces.

Tilsyneladende bliver Den Store Bagedyst også startskuddet til en efterfølgende karriere for flere af de tidligere deltagere. Navne som Tobias Hamann, Annemette Voss, Micki Cheng og Jon Edlund er blot få på den ellers lange liste over Bagedyst-stjerner. Stik modsat X-factor, hvor vi allerede har glemt navnene efter en uge.