Fem fantastiske antikapitalistiske danske kvinder, du bør følge på Instagram

Af Damla Erdölek

// Foto: Sadiye Müge Erdölek

Instagram kan mange ting, den har vi allesammen forstået. Men er dit feed fyldt med umenneskeligt smukke, berejste og velhavende personer, hvis livstil du simpelthen ikke kan opnå (hvis du da overhovedet bør hige efter det), så skal du måske gå i tænkeboks.

Bliv inspireret af denne artikel, og vælg de personer du følger på Instagram med omhu. Protip: Unfollow dem der giver dig dårligt selvværd.

Nummer 1: @lineatheworrierprincess
Linea Maja Ernst: ”erotisk woke & politisk buttet”
Skribent hos Weekendavisen og mor

Linea Maja Ernst deler hverdagsbilleder og tanker. Hun deler alt fra små betragtninger til de helt eksistentielle angstprovokerende tanker.

Hun laver sjove memes om at være usikker, være voksen(-ish), litteratur og sprog. Du skal følge Linea Maja Ernst, hvis du vil påmindes om din egen dødelighed:  at vi alle klokker i det engang i mellem, at det er svært at være mor men også barn.

Hendes betragtninger er skærende ærlige, til tider med en absurd komisk distance, som bare gør det sjovt.

Jeg lover funtimes, cuteness overload og stof til eftertanke

Nummer 2 er @annareinholdt
Anna Reinholdt: ”25 -årig livsnyder, deler af mine tanker og drømme – positivitet, autencitet og selvkærlighed på højt niveau”
Stifter af @yellowish.dk, yogi og mommy to be!

Anna Reinholdt deler fine glimt af hverdagen: maden hun spiser, tanker hun gør sig og hvad hun elleres foretager sig.

Du skal følge Anna Reinholdt på grund af hendes upolerede men samtidig smukke feed. Hendes feed emmer af ro og overskud. Hendes naturbilleder og madbilleder er lækre men også tilgængelige, ergo kan du blive inspireret uden at få ondt i maven.

Hun bruger stories funktionen til at indgå i en dialog med sine følgere og taler åbent om de udfordringer hun selv oplever i sin hverdag.

Jeg lover flotte fine billeder med substans! Hun har en inkluderende tone på sin Instagramprofil, som potentielt kan blive et lille helle.

Nummer 3 er @waginapineapple
Sofie Riise Nors: ”I’m a danish cartoonist. I identify as feminist.”
Feminist, tegneserieskaber og queen of memes!

Sofie Nors laver og deler feministiske memes. Hun formår at tage seriøse, politiske og kulturelle emner op på en humoristisk måde med de selvskabte memes. Sofie Nors er dog ikke kun sjov, hun beriger dig også med en god omgang kritisk tænkning og kulturel knowhow. Hendes streg skiller sig ud, hendes reference er kvikke og hendes indhold er skarpt aktuelt!


Du skal følge Sofie Nors hvis du elsker popkultur og vil se hvordan hun bruger den til at kritisere andre kulturelle strømninger. Du skal desuden følge hende, hvis du bare er en lille smule interesseret i feminisme, så får på hendes instagramprofil tonsvis af viden leveret på en underholdende måde.

Jeg lover lush memes, IQ-stigning og politisk engagement

Nummer 4 er @snithvede
Ayse Dudu Tepe: ”Nutella”
Radiovært, skribent og mor

Ayse Dudu Tepe har en smadder lolprofil, sagt med alle former for kærlighed. Hun tager pis på kulturfænomener og sig selv. Ayse Dudu Tepe har mange talenter, hun kan skrive, er model og skaberen af kærestesorgsgruppen. På hendes instagramprofil kan man følge med i hvad hun foretager sig. Hun smider til tider lækre modella-billeder op af sig selv men så skriver hun en caption, som er letsindig og ironisk, hvorfor hun skiller sig ud.

Hun har desuden en brevkasse, hvor hun giver kontante svar til folk med kærlighedsproblemer. Et koncept på hendes profil er ”barnet og jeg”: det er humoristiske beskedudvekslinger mellem hende selv og hendes datter.

Du skal følge Ayse Dudu Tepe, hvis du vil se alt det lækre ved livet men også det hårde og ærlige. Ayse Dudu Tepe viser sit mange facetteret liv frem med den fedeste selvkritik- og kærlighed.

Jeg lover fun fun fun! og et realitytjek, når hun rammer din akilleshæl med hendes fede samfundsbetragtninger.

Nummer 5 og dermed den sidste er @rikkecollin
Rikke Kristensen: ”… Elsker klimatet. Kapitalisme nej tak. Feminist. Selvfølgelig antikapitalist. Det er jo bare min mening.”
Laver radio og podcasts blandt andet hos @taarekanalen

Rikke Collins instagramprofil er til dig, der er til selvransagelse. Hun skriver åbent og kritisk om forbrug, kapitalisme, popkultur og alskens emner.

Rikke Collin skriver captions der få dig til at overveje dit forbrug, din relation til dig selv, din forelskelse. Hun er god til at bryde tabuer om det omhandler en spiseforstyrrelse, mindreværd eller angst. Den måde hun kommunikerer ovenstående emner på, formår hun at gøre universelt og dine egne følelser bliver normaliseret mens du scroller i hendes feed.  

Du skal følge Rikke Collin hvis du vil se et ægte menneske være oprigtig, ked af det og sur, glad og så videre. Hun pakker ikke sine følelser og tanker ind og det kan være lige det du har brug for.

Jeg lover stof til eftertanke, some fun meme-times, søde/cute billeder